Drent Fotografie
Image default
Dienstverlening

Wat is het verschil tussen een 360 graden video en een normale video?

Er is een groot verschil tussen 360 graden video en normale video! Bij een 360 graden video is het beeld in 360 graden opgenomen terwijl er bij normale video maar een bepaald aantal graden is opgenomen waardoor je nooit de hele omgeving kan zien.Met een wide angel lens kan je er wel voor zorgen dat je een grootdeel van je omgeving vastlegd maar zelfs met extreme wide angel lens als een 12 mm 2.8  kom je niet verder dan 180 graden.

Hoe kan je een 360 graden video en normale video bekijken?

Tegenwoordig is video niet meer weg te denken op alle online platformen en TV komen de hele dag duizende video’s voorbij. Om een normale video te bekijken kan je de TV aanzetten en een normale video bekijken. Met 360 graden video is dat net even anders. Een 360 graden video is wel op een TV te bekijken maar dan zul je de video altijd als een flat beeld zien. Wil je het echte 360 graden effect ervaren zul je de 360 video moeten bekijken in een daarvoor gemaakte video player. Dit moet een video player zijn die 360 graden video ondersteundt en herkent. Video players die 360 graden video ondersteunen zijn Youtube, Vimeo en ook social media kanalen als Facebook ondersteunen 360 graden video’s. 

Hoe maak je een 360 graden video en een normale video?

Je kunt een 360 graden video laten maken door een professioneel bedrijf die zichzelf bezig houdt met het maken van deze 360 graden video’s. Deze bedrijven hebben vaak professionele apperatuur in huis om een video van hoge kwaliteit te maken. Voor normale video kun je het best terrecht bij een professioneel videobedrijf die zichzelf bezig houdt met videopruductie. Maar wat nou als je de video’s zelf wilt maken? Voor een 360 graden video zul je dan een 360 grade camera nodig hebben terwijl je voor een normale video je telefoon al zou kunnen gebruiken. 

Enkele voorbeelden van 360 graden camera’s zijn:

 • Ricoh
 • VUZE
 • KanDao
 • Insta360
 • Zcam

Enkele voorbeelden van normale camera’s zijn:

 • Sony FS7
 • Sony FS6
 • Blackmagic Pocket
 • Blackmagic URSA
 • RED 
 • Canon C300

Wat is de beste kwaliteit van video?

Tegenwoordig bestaan er camera’s die in een zeer hoge kwaliteit kunnen filmen. Elk jaar komen er weer een hoop nieuwe camera’s uit en elk jaar zijn de spec’s weer beter. Voor normale video is de standaard tegenwoordig minimaal 1080 en de meeste filmbedrijven leveren 4K video’s af of filmen in 4K en leveren 1080UHD op. Bij 360 graden video’s is een ongeschreven regel om minimaal 4K te filmen. Dit komt omdat de 4K resolutie verdeeld is over een veel groter gezichts veld namelijk 360 graden. Je merkt dat de professionele bedrijven al filmen in 8K of zelfs 11K.