Drent Fotografie
Image default
Gezondheid

Waarom is slapen zo belangrijk voor kinderen?

Waarom is slapen zo belangrijk voor kinderen?

Slaap herstelt kinderen lichamelijk. Het helpt hen dingen te leren en te onthouden, en het verhoogt de immuniteit. En slaap helpt kinderen groeien. Het lichaam van kinderen maakt bijvoorbeeld groeihormoon aan als ze slapen. Kinderen hebben vaak meer slaap nodig in tijden van snelle groei.

Kinderen van alle leeftijden hebben voldoende slaap nodig om overdag te kunnen spelen, leren en zich te concentreren. De matras keus is ook heel erg belangrijk. Kies daarom voor een goede kindermatras waarop uw kind zich comfortabel voelt.

Slaap op verschillende leeftijden

Baby’s, kinderen en tieners hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig.

Ook veranderen slaappatronen naarmate baby’s en kinderen ouder worden. Als baby’s bijvoorbeeld groeien, slapen ze overdag minder en ’s nachts meer. En kinderen hebben over het algemeen minder slaap nodig naarmate ze ouder worden.

De slaapbehoeften en -patronen van kinderen variëren, dus de onderstaande informatie is slechts een leidraad. De slaap van uw kind kan anders zijn.

Pasgeborenen slapen overdag en ’s nachts af en aan.

Ze slapen 14-17 uur per 24 uur. Ze hebben twee verschillende soorten slaap – actieve slaap en rustige slaap. In de actieve slaap beweegt uw baby. Je ziet misschien schokken, trekken of zuigen. In een rustige slaap is de baby stil en ademt hij gelijkmatig.

Pasgeborenen doorlopen actieve en rustige slaap in cycli die ongeveer 50-60 minuten duren. Ze kunnen na een slaapcyclus wakker worden en hulp nodig hebben om weer in slaap te komen.

Baby’s 3-6 maanden

Met drie maanden beginnen baby’s nacht- en dagslaappatronen te ontwikkelen en slapen ze meer ’s nachts. Baby’s slapen gewoonlijk 12-15 uur per 24 uur.

Met 3-6 maanden beginnen baby’s een patroon te ontwikkelen van 2-3 slaapjes overdag van elk maximaal twee uur. Ze kunnen ’s nachts nog minstens één keer wakker worden.

Baby’s van 6-12 maanden: wanneer en hoeveel ze slapen

Naarmate baby’s zich ontwikkelen, slapen ze meer ’s nachts. Koop daarom een goede kindermatras voor uw kind.

Op deze leeftijd zijn de meeste baby’s tussen 18.00 en 22.00 uur klaar om naar bed te gaan. Meestal doen ze er minder dan 40 minuten over om in slaap te komen, maar ongeveer 1 op de 10 baby’s doet er langer over.

Tegen de tijd dat ze zes maanden oud zijn, kunnen baby’s lange nachten van zes uur hebben.

Bijna twee derde van de baby’s wordt ’s nachts slechts één keer wakker en heeft een volwassene nodig om hen weer in slaap te krijgen. Ongeveer 1 op de 10 baby’s roept 3-4 keer per nacht.

Meer dan een derde van de ouders zegt dat hun baby’s op deze leeftijd slaapproblemen hebben.

De meeste baby’s van 6-12 maanden doen overdag nog dutjes. Deze dutjes duren meestal 30 minuten tot 2 uur.

Sommige baby’s zijn moeilijk in slaap te krijgen of worden ’s nachts veel wakker. Een positieve bedtijdroutine kan uw baby helpen in slaap te komen. Door slaapgewoonten zoals het in slaap wiegen af te bouwen, is de kans groter dat je baby zichzelf in slaap wiegt als hij ’s nachts wakker wordt op een comfortabele kindermatras. Maar als u het prettig vindt om uw baby elke keer dat hij ’s nachts wakker wordt opnieuw in slaap te wiegen, is dat prima. Als deze kinderen iets ouder worden kunnen ze getraind worden om wakker te worden met een kinderwekker.

Peuters: wanneer en hoeveel ze slapen

Peuters hebben elke 24 uur 11-14 uur slaap nodig. Meestal is dat een slaapje van 10-12 uur per nacht, en een dutje van 1-2 uur overdag.

Sommige peuters houden er niet van om ’s nachts naar bed te gaan. Vaak is dat omdat ze graag opblijven met het gezin. Dit is het meest voorkomende slaapprobleem dat door ouders wordt gemeld. Het piekt rond 18 maanden en verbetert met de leeftijd.

Minder dan 5% van de tweejarigen wordt ’s nachts drie of meer keer wakker.

Kleuters: wanneer en hoeveel ze slapen

Kinderen van 3-5 jaar hebben 10-13 uur slaap per nacht nodig.

Sommige kleuters hebben ook een dagdutje van ongeveer een uur. Kleuter wakker maken met een slaapwekker is heel normaal.

Schoolgaande kinderen: wanneer en hoeveel ze slapen

Kinderen van 5-11 jaar hebben 9-11 uur slaap per nacht nodig.

Vanaf ongeveer vijf jaar hebben kinderen geen dagdutje meer nodig als ze ’s nachts voldoende slapen.

Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn meestal moe na schooltijd en kijken uit naar bedtijd vanaf ongeveer 19.30 uur.

Tieners: wanneer en hoeveel ze slapen

Kinderen in de puberteit hebben over het algemeen ongeveer 8-10 uur slaap per nacht nodig om overdag zo alert mogelijk te blijven.

Door veranderingen in de interne lichaamsklok of het circadiane ritme tijdens de adolescentie is het normaal dat tieners later naar bed willen – vaak rond 23.00 uur of later – en ’s ochtends later opstaan.

Meer dan 90% van de adolescenten krijgt op schoolavonden niet de aanbevolen hoeveelheid slaap. Voldoende slaap van goede kwaliteit is belangrijk in deze periode, omdat slaap van vitaal belang is voor het denk-, leer- en concentratievermogen. Gebrek aan slaap in deze jaren is ook in verband gebracht met psychische aandoeningen zoals depressie en angst.

kindermatras

https://www.bedtijden.nl/blog/hoeveel-slaap-heb-je-nodig-voor-een-optimale-gezondheid/