Drent Fotografie
Image default
Gezondheid

Kan middels fysiotherapie diabetes worden voorkomen?

Alhoewel een groot deel van de Nederlanders net als veel mensen in de rest van de wereld gediagnosticeerd is met diabetes, bestaat er nog veel onduidelijkheid rondom deze ziekte. Deze wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het feit dat er twee typen bestaan. De vraag ‘zijn diabetes te voorkomen?’ is een vaak gehoorde. Bij diabetes type I is dat nooit het geval, maar bij type II wel, en fysiotherapie helpt daarbij. Het risico op diabetes type II terugdringen doet u met gezond eten, niet roken en voldoende bewegen. Bent u inmiddels gediagnosticeerd met de ziekte? Dan kan fysiotherapie bij diabetes u met dat laatste helpen.

Waarom kan diabetes type 1 niet worden voorkomen?

Diabetes type I betreft een auto-immuunziekte. Vaak speelt er al jaren een proces voordat de ziekte zich openbaart. Wat er gebeurt, is dat het afweersysteem de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier aanvalt. Deze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline, het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in de lichaamscellen als energie kan worden gebruikt. Ook kan het zijn dat het lichaam niet meer op insuline reageert. Alhoewel dit niet kan worden voorkomen, kan met fysiotherapie bij diabetes wel het verloop positief worden beïnvloed. Dit geldt voor zowel diabetes type I als II.

Een twaalfweeks programma fysiotherapie bij diabetes

Fysiotherapie bij diabetes wordt door het Centrum voor Fysiotherapie Beatrixpark aangeboden. Het betreft een groepsprogramma met een duur van twaalf weken. Het programma, dat door speciaal hiervoor opgeleide therapeuten wordt verzorgd, heeft bij eerdere deelnemers gunstige langetermijnresultaten opgeleverd. Gedurende het programma, waarin met andere specialisten zoals diabetesverpleegkundigen wordt samengewerkt, ontvangt u ook leefstijladviezen.

Andere specialismen zoals dry needling in Veenendaal

Bij het Centrum voor Fysiotherapie Beatrixpark zijn diverse fysiotherapeuten werkzaam met elk hun eigen specialisatie. Zo kunt u onder andere voor dry needling bij ons in de buurt van Veenendaal terecht. Dit is een behandelmethode die sinds vrij recent wordt toegepast en erkend. Dry needling in de buurt van Veenendaal is geschikt voor personen met spierklachten, ongeacht of deze kortdurend of chronisch van aard zijn. Voor dry needling in de buurt van Veenendaal komt u natuurlijk langs in Ede.