Drent Fotografie
Image default
Woning en Tuin

Een stoere tienerkamer inrichten doe je zo

Als kinderen ouder worden, zul je merken dat ze steeds meer tijd op hun slaapkamer willen doorbrengen. Het is belangrijk dat de slaapkamer een plek wordt waar ze kunnen relaxen, huiswerk maken en natuurlijk lekker slapen. Een veilige haven waar ze zich na een lange schooldag even terug kunnen trekken. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken wat betreft het inrichten van een slaapkamer voor jouw puber? Wij geven ideeën en tips over het inrichten van een gave tienerkamer.

Bepaal de stijl

Voordat je begint met de inrichting, bepaal je wat de stijl van de kamer gaat worden. Doe dit vooral samen met je zoon of dochter en bedenk wat een goed thema zal zijn. Het is leuk om samen inspiratie op te doen op Instagram of Pinterest. Verzamel alle plaatjes en maak er een mooi moodboard van. De tijd poppen, lego en ander speelgoed is voorbij en de kamer mag een meer volwassen uitstraling krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een stoere industriële kamer met een lockerkast of een retro stijl kamer met grote, felle posters in een wissellijst 50×70. Je kunt het beste de basis neutraal te houden en de accessoires de sfeer te laten bepalen. De smaak van tieners is immers zo veranderlijk als het weer!

Verschillende zones

Slapen in een slaapkamer is natuurlijk het meest belangrijk, maar tieners gebruiken de kamer ook om te ontspannen en studeren. Het is daarom van belang om een slaapzone, ontspanningshoek en studeerruimte te creëren. De slaapzone kun je het beste neutraal houden en een rustige uitstraling geven. De ontspanningshoek daarentegen moet juist knus en gezellig worden. De ontspanningshoek kan eventueel gedeeltelijk worden afgeschermd van de rest van de kamer door bijvoorbeeld kasten of gordijnen te gebruiken. Tot slot de studeerruimte. Dit moet een plek worden met zo een goed bureau, zo min mogelijk afleiding en voldoende natuurlijk daglicht. Zo kan jouw tiener zich het beste concentreren. 

Geef je tiener inspraak 

Zoals eerder aangegeven spenderen tieners veel tijd op hun slaapkamer. Om die reden is het goed om hun te laten meebeslissen over de inrichting van hun nieuwe tienerkamer. Geef je tiener de ruimte om creativiteit en persoonlijke inbreng toe te passen. Schilder bijvoorbeeld een muur met bordverf en/of magneetverf. Zo kunnen ze zelf op de muren tekenen en posters etc. ophangen zonder de muren te beschadigen. Spreek van tevoren af wat wel of niet mag. Mag jouw tiener bijvoorbeeld een computer op zijn/haar kamer, of een televisie? En met welke materialen wil je werken? Laminaat bijvoorbeeld is ideaal omdat er veel kleurencombinaties zijn en het materiaal onderhoudsarm is.