Drent Fotografie
Image default
Cadeau

De Rubik’s Cube is ’s werelds bekendste puzzel

De Rubik’s Cube is ’s werelds bekendste puzzel, een magisch object dat de wereld al meer dan veertig jaar verbijstert en fascineert. Deze duidelijk geïllustreerde stapsgewijze handleiding leert je een waterdichte beginnersmethode voor het oplossen van de Kubus, plus geavanceerde technieken als je wilt leren om het binnen enkele seconden op te lossen.

AI lost de Rubiks kubus op
Een algoritme vindt feilloos oplossingen voor een hersenkrakende puzzel.

Voor het eerst heeft een diepgaand algoritme zichzelf een efficiënte manier geleerd om een ​​Rubiks kubus op te lossen.

Een Rubiks kubus heeft meer dan 43 triljoen mogelijke combinaties – maar slechts 1 oplossing, die wordt bereikt door de kubus te manipuleren totdat alle 9 vierkanten op elk vlak van de kubus dezelfde kleur hebben. Het is een uitdaging voor een algoritme om zichzelf te leren zo’n puzzel op te lossen als het geen strategische hints krijgt hoe dat moet.

Pierre Baldi en zijn collega’s van de University of California in Irvine ontwikkelden een diep neuraal netwerk – een soort kunstmatige intelligentie-algoritme – dat uitzoekt hoe een Rubiks kubus kan worden opgelost. Hun programma werkt achteruit van een oplossing naar een bepaalde configuratie om te zien hoe nauw de twee verwant zijn. Het herhaalt dat proces voor een groot aantal configuraties en combineert die observaties om optimale bewegingen voor het oplossen van de puzzel te bepalen.

Het algoritme loste de kubus bij elke proef op en loste in meer dan 60% van de proeven de kubus op met het kleinst mogelijke aantal zetten. Het programma kan worden toegepast op andere puzzels met een groot aantal mogelijke combinaties en een zeer klein aantal oplossingen.

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be