Drent Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over een snuffelmat

Alles wat je moet weten over een snuffelmat

Snoept uw hond het eten in enkele seconden naar binnen, zonder de tijd te nemen om op elke hap te kauwen en ervan te genieten? Bent u bang dat uw hond zich te snel verveelt? Of bent u op zoek naar een manier om uw trouwe viervoeters bezig te houden wanneer u ze voor langere tijd alleen laat.

Problemen als deze kunnen gemakkelijk worden opgelost met een snuffelmat. Ontworpen om gras, bloemen of andere buitengebieden na te bootsen met zachte stoffen materialen waarin u lekkernijen kunt verstoppen, helpt een snuffelmat uw hond zijn hersenen en neus te gebruiken om voedsel te zoeken, zonder naar buiten te hoeven gaan. De mat helpt uw harige vriend ook fit te blijven door extra calorieën te verbranden. Met 15 minuten snuffelen kan een hond evenveel calorieën verbranden als met een wandeling van een uur.

Wat is een snuffelmat?

Een snuffelmat hond is een soort verrijkingsspeelgoed voor binnen, ontworpen om de uitstraling en het gevoel van een buitengebied na te bootsen, zoals een grasveld of een bloem.  Dit type mat heeft meestal meerdere verstopplekken waar u wat lekkers of brokjes kunt verstoppen voor uw pup. Het idee is om honden te verleiden om te snuffelen en te foerageren.

Waarom zou u een snuffelmat gebruiken?

Honden nemen de wereld waar via hun neus, dankzij hun sterke reukvermogen. Honden kunnen zelfs 10.000 tot 100.000 keer beter ruiken dan mensen. Uw honden hun sterkste zintuig niet laten gebruiken is niet alleen wreed, maar kan ook gedragsproblemen bij hen veroorzaken, zoals graven, kauwen en overmatig blaffen.

Een snuffelmat dwingt uw hond zijn reukzin te gebruiken om traktaties op te sporen die verborgen zitten tussen stroken, vouwen of zakken van een mat. Dit helpt om hun etenstijd te vertragen. Het gebruik van een snuffelmat helpt ook de stress en verveling van uw hond te verlichten, verbetert hun spijsvertering, ontmoedigt hinderlijk gedrag, en houdt hun lichaam en geest actief.

Hebben snuffelmatten dan ook nadelen?

Nou, simpel gezegd, niet echt. Sterker nog, ik heb een grote groep dierenartsen gevraagd wat zij ervan vonden, en niemand heeft er medische of gedragsmatige problemen mee gezien!

Verstikkingsgevaar

Natuurlijk kunnen ze in theorie verstikkingsgevaar opleveren of een vreemd voorwerp vormen als uw hond op de mat kauwt en hem inslikt – houd uw hond dus in de gaten en zorg ervoor dat hij hem op de juiste manier gebruikt, vooral als hij een bekende ‘kauwer’ is. Zoals met al het beste hondenspeelgoed, moet u het verwijderen en vervangen wanneer het oud of gescheurd is, om de kans te verkleinen dat er stukjes afkomen en worden ingeslikt.

Maak de snuffelmat schoon

Zorg ervoor dat u de snuffelmat schoon houdt. Kleine stukjes voer die uw hond over het hoofd heeft gezien, kunnen gaan bederven of ongedierte aanmoedigen, dus controleer het regelmatig. Sommige matten kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere misschien met de hand moeten worden gewassen. Hoe dan ook, het is een goed idee om uw mat af en toe een goede schoonmaakbeurt te geven om alles fris te houden.

Gedroogde traktaties of brokken

Snuffelmatten kunnen alleen worden gebruikt met gedroogde traktaties of brokken. Al het andere zal snel een grote puinhoop maken van je stoffen mat! Als uw hond alleen natvoer eet, moet u een alternatief proberen, zoals een Kong-speeltje of een ‘likmat’ (een rubberen mat met knobbels waarop natvoer kan worden gesmeerd en die uw hond geleidelijk kan aflikken).

Honden die hun voedselbronnen bewaken

Bij sommige honden die hun voedselbronnen bewaken, zijn snuffelmatten geen goede keuze. Het verlengen van de tijd die een hond nodig heeft om zijn eten op te eten is voor veel honden prima, maar als een hond angstig is en zijn eten bewaakt kan het het beste zijn om hem zo snel te laten eten als hij wil, vooral als er andere huisdieren in huis zijn die zouden kunnen komen snuffelen! Als uw hond zijn eten bewaakt voor andere huisdieren of mensen, moet u met een gedragstherapeut praten over de beste manieren om te helpen, omdat het bewaken van hulpbronnen erg gevaarlijk kan zijn.

Voor meer hondenproducten, ga naar Happy-Animal.nl.