Drent Fotografie
Image default
Marketing

Wat zijn uitsluitingszoekwoorden en hoe werkt het precies?

Als je een betaalde zoekcampagne opzet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je advertenties alleen worden weergegeven aan je doelpubliek. Uitsluitingszoekwoorden zijn de perfecte manier om dit te doen. Als je nog niet bekend bent met de term, geen zorgen, we zullen je door alles heen loodsen. In deze blog zullen we bespreken wat uitsluitingszoekwoorden betekenen, de drie pijlers die erbij betrokken zijn en waarom wij denken dat je hierin moet investeren.

De betekenis van ‘uitsluitingszoekwoorden’

Uitsluitingszoekwoorden, ook wel negatieve zoekwoorden genoemd, zijn zoekwoorden die je toevoegt aan een zoekcampagne om te voorkomen dat je advertenties worden weergegeven aan mensen die zoekopdrachten uitvoeren met dat zoekwoord. Dus als je bijvoorbeeld een advertentie maakt voor een autoservice en je wil niet dat je advertentie wordt weergegeven aan mensen die zoeken naar “gratis autoservice”, kan je “gratis” toevoegen als uitsluitingszoekwoord. Door dit te doen, wordt je advertentie niet weergegeven aan mensen die zoeken naar “gratis autoservice”, maar wel aan de meer gerichte zoekopdrachten zoals “autoservice in de buurt” of “auto onderhoudsbeurt”.

De drie pijlers van uitsluitingszoekwoorden

Er zijn drie belangrijke pijlers die je moet overwegen bij het gebruik van uitsluitingszoekwoorden: zoekgedrag, zoektermen, en de matchtypes. Het zoeken naar gedrag houdt in dat je nadenkt over hoe gebruikers zoeken naar wat je aanbiedt. Stel jezelf de vraag: Welke zoekopdrachten zou iemand intypen als ze mijn bedrijf zouden willen vinden? Door hier goed over na te denken, kan je uitsluitingszoekwoorden vinden die ervoor zorgen dat mensen die zoeken naar gratis of goedkopere opties, niet op jouw advertentie stuiten.

De zoektermen hebben betrekking op de zoekwoorden die je al hebt geselecteerd. Het is belangrijk om te weten welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw business, zodat je uitsluitingszoekwoorden kan toevoegen voor de zoekwoorden waar je niet relevant voor bent. Als je bijvoorbeeld een lokaal bedrijf hebt, kan je uitsluitingszoekwoorden toevoegen voor zoekopdrachten die gericht zijn op locaties buiten je servicegebied.

Ten slotte zijn er de matchtypes.

Dit zijn de specifieke opties die bepalen op welke zoekopdrachten je advertentie wel of niet moet worden weergegeven. Je kan kiezen voor een brede match, een zinsdeel match of een exacte match. Maar vergeet niet dat uitsluitingszoekwoorden alleen geldig zijn voor zoekwoorden die je hebt geselecteerd.

Waarom je volgens ons moet investeren in uitsluitingszoekwoorden

In een wereld waar advertentievelden steeds competitiever worden, is het van vitaal belang om geld te besparen door meer gerichte en relevante zoekopdrachten aan te spreken. Met uitsluitingszoekwoorden blijven je advertenties relevant, vermijd je verspilde klikken en voorkom je dat je concurrentie hogere advertentiekosten betaalt.

Bovendien kan het gebruik van uitsluitingszoekwoorden je campagnes verbeteren door je advertenties zichtbaarder te maken voor gebruikers die waarschijnlijk succesvolle conversies zullen hebben als gevolg van je getargete advertenties. Het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden kan ook helpen bij het beperken van het aantal verkeerde zoekopdrachten die klikken genereren, wat op de lange termijn kan helpen bij het verbeteren van de conversieratio’s.

In het kort

Uitsluitingszoekwoorden zijn een krachtig hulpmiddel om je advertentiekosten te verlagen en de kwaliteit van verkeer naar je site te verhogen. Door gerichter te adverteren en ervoor te zorgen dat je advertenties alleen worden weergegeven aan je doelpubliek, kan je je advertentiebudget verstandiger gebruiken en de ROI maximaliseren.

Meest voorkomende vragen

Q1: Wat is het verschil tussen uitsluitingszoekwoorden en reguliere zoekwoorden?
A1: Standaardzoekwoorden definiëren de zoekopdrachten waarvoor je advertentie wordt weergegeven, terwijl uitsluitingszoekwoorden zoekopdrachten uitsluiten waarvoor je advertentie niet mag worden weergegeven.

Q2: Kan ik uitsluitingszoekwoorden toevoegen aan lopende campagnes?
A2: Zeker! Het is altijd aan te raden om te kijken naar uitsluitingszoekwoorden zodra je campagnes lopen om mogelijk verspilde klikken te verminderen.

Q3: Zijn uitsluitingszoekwoorden alleen te gebruiken op Google Ads?
A3: Nee, uitsluitingszoekwoorden kunnen ook worden gebruikt op andere betaalde advertentieplatforms, zoals Bing Ads, Facebook Ads, en LinkedIn Ads.

Conclusie:

Uitsluitingszoekwoorden zijn een geweldige manier om de relevantie van je advertenties te vergroten en de kosten te verlagen door het aantal verkeerde zoekopdrachten te beperken. Het afstemmen van je uitsluitingszoekwoorden op gedrag, zoekwoorden en matchtypes kan je helpen om je advertenties te optimaliseren en de ROI te maximaliseren. Het is een eenvoudige techniek om te implementeren, en het kan een groot verschil maken in de prestaties van je advertentiecampagnes. Dus ga eropuit en pas ze toe op jouw campagnes!