Drent Fotografie
Image default
Kinderen

Trots je boek lezen

Op vrijwel elke bladzijde ziet het kind zichzelf in situaties waarin hij zich in de ‘normale’ wereld niet vlug zal vinden. Als je je kind motiveert om het beste uit zichzelf te halen en je neemt het gepersonaliseerd voorleesboek als voorbeeld, dan krijgt je kind steeds meer zelfvertrouwen. Wat goed voor de ontwikkeling is. Het grote voordeel met vroeg beginnen met voorlezen, is dat het kind al van jongs af aan vertrouwd raakt met boeken. Geef je kind een compliment als hij of zij zelf een boek pakt om te lezen. Het is ook geen probleem als je kind een keer geen zin heeft om te lezen.   

Boodschap verwerken in een boek 

Het is ook leuk om een boodschap te verwerken in kinderboeken met naam. Als je weet dat je kind erg onzeker is, kun je bijvoorbeeld in het voorleesboek je kind laten schijnen als superheld. Dat geeft het zelfvertrouwen wel een boost! Of wat te doen als je gepest wordt? Helaas is pesten nog altijd het grootste probleem onder kinderen. Laat in een gepersonaliseerd kinderboek naar voren komen dat een gepest kind helemaal niet raar is, maar juist gewoon een leuk kind is. Probeer ook genoeg tijd vrij te houden voor een goed gesprek, mocht je het gevoel hebben dat dit nodig is.  

Houdt het voorlezen leuk 

Je weet dat als een kind van een verhaal houdt dat je dit verhaal waarschijnlijk duizenden keren moet lezen. Dit vind jij niet echt leuk, maar je kind kan er zo van genieten. Probeer eens een eigen invulling van hetzelfde verhaal te maken. Je kind merkt dit vast en zeker op en zal je zeker corrigeren. Peil steeds de reacties van je kind, zodat je precies weet wat wel leuk is en wat niet. Als een kind het niet naar zijn zin heeft, dan gaan ze voorlezen niet meer zo leuk vinden en dat zou zonde zijn.  

Een groot, ongekend avontuur 

Creëer een rustige, aangename sfeer als je van plan bent om te gaan voorlezen. Als je meer kinderen hebt om aan voor te lezen, probeer ze dan allemaal evenveel aandacht te geven. Of lees om de beurt voor. Het hoeft allemaal geen uur te duren. Een verhaal is voor een kind een groot, ongekend avontuur. Maar als we eerlijk zijn is dat het normale leven ook, want kinderen moeten alles nog ontdekken. Lezen helpt heel goed bij deze bijzondere ontdekkingstocht.  

https://bimibooks.nl/kinderboeken-met-naam/