Categoriearchief: Horeca

Drent-fotografie

Sapkuur van 10 dagen volgen

Sapkuren is een manier om gewicht te verliezen door alleen te drinken, bijvoorbeeld vruchtensappen. Het volgen van een sapkuur 10 dagen is daar een voorbeeld van. Enkele dagen sapkuren kan niet zo veel kwaad, maar langer sapkuren heeft nadelen. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken. Daarnaast bevatten de sappen meestal te weinig voedingsstoffen. Wat is een sapkuur 10 dagen en wat zijn de effecten?

Sapkuur 10 dagen

Sapkuren houdt in dat iemand alleen een bepaalde hoeveelheid vruchtensappen mag drinken en verder niets. Er zijn ook sapkuren waarbij zelfs geen vruchtensappen, maar uitsluitend energievrije dranken zoals water en (kruiden)thee zijn toegestaan. Omdat daarbij geen calorieën worden opgenomen, komen deze kuren in feite neer op vasten. Daarom wordt ook wel van ‘sapvasten’ gesproken. Een sapkuur van 10 dagen betekent dat je 10 dagen vast. Langer moet je dat niet doen, niet alleen krijg je dan niet meer de juiste voedingstoffen binnen, het heeft ook geen nut meer.

Gezondheidseffecten

Bij sapkuur 10 dagen gaat het gewicht door het gebrek aan calorieën omlaag. Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies, bij het verbranden van lichaamsvet komt namelijk water vrij. Al vrij snel daarna zal het lichaam spierweefsel gaan afbreken. Een sapkuur 10 dagen langer wordt daarom afgeraden. Enkele dagen sapkuren kan waarschijnlijk geen kwaad, maar heeft weinig nut. De afbraak van spierweefsel werkt als volgt. De hersenen en de rode bloedcellen hebben glucose nodig als energiebron. Als deze glucose niet komt uit koolhydraten uit voedsel, dan gaat het lichaam eiwit uit spieren afbreken om in de glucosebehoefte te voorzien. In welke mate dit gebeurt, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die het lichaam bijvoorbeeld via sap nog binnenkrijgt. Langer sapkuur 10 dagen wordt ook afgeraden omdat sap lang niet alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft.