Drent Fotografie
Image default
Vervoer en transport

Hoe een modelspoordraaitafel te bouwen

De modelspoordraaitafel is een van de meest voorkomende treinapparatuur. Het doel van een draaischijf is om treinen op een kleine lay-out te laten draaien. In O-schaal moet de draaitafel minstens vijftien centimeter in diameter zijn. N-schaalmodellen moeten een draaitafel hebben met een diameter van zes centimeter. De eerste stap bij het bouwen van een draaitafel is om te bepalen hoeveel rollend materieel je gaat gebruiken. De draaischijf moet groot genoeg zijn voor het grootste rollend materieel.

De draaitafel zorgt voor een royale weergave van modeltreinlocomotieven. Je kunt een roundhouse bouwen en aansluiten op het goederenemplacement. Hiermee kunt je een grote, gedetailleerde scène en een broeinest van operationele activiteit creëren. Je kan ook een draaitafel gebruiken om de werking van een hele locomotief weer te geven. Deze stap is vooral belangrijk als je van plan bent om een stoomtrein te besturen.

Zodra je je platenspeler hebt gemonteerd, boor je gaten door elke hoek. De gaten fungeren als geleiders bij het werken onder de tafel. Zodra je het vierkant hebt, kunt je beginnen met het lijmen van de PVC-buis. Zodra je de PVC-buis op zijn plaats hebt, is de volgende stap het bevestigen van de brug en het platform. Als je een motor gebruikt, moet je de TT uitlijnen met de baan van het motorhuis.

Wanneer je je draaitafel en de omringende baan hebt gemonteerd, moet je het platform installeren. Daarna moet je draden toevoegen om de TT op het motorhuis aan te sluiten. Vervolgens moet je de TT aan het roundhouse bevestigen. Daarna is de hele set-up klaar. De volgende stap is het bevestigen van de brug. De TT moet een bedieningspaneel hebben met een keuzeschakelaar, zodat deze kan worden uitgelijnd met de rupsbanden in het motorhuis.

Als je een modelspoordraaitafel bouwt, moet je rekening houden met de grootte van het spoor. Een roundhouse moet groot genoeg zijn om een volledige cirkel van track te huisvesten. Een paardenrondhuis moet groot genoeg zijn voor 33 stallen en drie aanloopbanen. Als de rails te kort zijn, moet de TT worden aangepast. Als het platform te smal is, moet je meer sporen toevoegen.

Zodra je de brug en de draaitafel compleet hebt, kun je de draden aan de rupsbanden bevestigen. Zodra je de draden hebt aangesloten, moet je de powerpack erop aansluiten. De draaitafelmotor moet op een standaard worden gemonteerd. Zodra je de montage hebt voltooid, sluit je de powerpack aan op de draaitafel. Bevestig ten slotte de brug met de schroeven aan het platform. Het moet in het midden van de put zijn.

Bekijk ook onze modeltreinbanen blog