Drent Fotografie
Image default
Sport fotografie

Het vissen met de pen op karper

Het vissen met een pen (dobber) op karper is misschien wel de leukste vorm om karper te vangen. Het kan een enorm actieve manier zijn om karper te zoeken, te spotten en te vangen. Hierbij kan je veel te weten komen over het gedrag van de vis en de manier waarop het aast. Vanuit hier is de hengelsport verder ontwikkeld naar de afstandsvisserij en oppervlaktevissen. Altijd goed en leuk om weer terug te keren naar de basis om vanuit hieruit je eigen visserij weer eens onder de loep te nemen. 

Met wat mais en hemp-zaden heb je vaak al voldoende om aan de slag te gaan. Eventueel kan de mais nog extra aantrekkingskracht krijgen door zout, suiker en/of flavours toe te voegen. Deze toevoegingen worden makkelijk opgenomen door de mais. Op wateren waar veel gevist wordt kan dit ook echt het verschil maken. Het net anders aanbieden van dit aas kan de argwaan van de vissen wegnemen, waardoor ze veel beter vangbaar zijn. 

Neem voor het vissen van de pen een karperhengel met een zacht topgedeelte. Max 2.0lbs. Daarbij een licht vismolen omdat deze gedurende de dag veel in de hand wordt gehouden. Dit is natuurlijk heel anders dan bij het statisch vissen, waarbij grote hoeveelheden lijn op de karpermolen kunnen om 100 of zelfs meer dan 200 meter uit de kant te kunnen vissen. 

Bij het spotten van de karper in bepaalde delen van een poldersloten systeem, kunnen hier verschillende plekjes aanvoeren. Deze kan je vervolgens om en om af vissen. Mocht het na 10 á 15 minuten niets zijn, dan kan de volgende stek opgezocht worden. Vaak volgen de aanbeten al eerder. Verschillende bellenplakkaten en zwaaiende staarten verraden de aanwezigheid van karper vaak als snel. Let er dan op dat je schaduw niet over het water schijnt en je niet te hard stamp. Vervolgens is het zaak om voorzichtig over de stek te werpen en het aas terug naar de stek te trekken. Hiermee is de kans op het afschrikken van karper minimaal. Dan wachten totdat voor het eerst de dobber begint te dansen.

https://www.sportvisgigant.nl/